sunnuntaina, joulukuuta 10, 2006

Jaakko Löytty: Maailman kaikissa kylissä (levyarvostelu)

Jaakko Löytty
Maailman kaikissa kylissä, Löyttyn pappa itte esittää punasen seurakunnan nuorisoveisuja
HUMBLECD 21, 2006
Kansikuva, http://www.humblehouserecords.com/.

Levy pani minut harjoittamaan tutkivaa journalismia, koska kahdeksan neljästätoista laulusta piti löytymän Nuoren seurakunnan veisukirjasta. Vanhin levyn punaisista lauluista on rauhallinen Sylihisi Jeesus rakas, jonka Jaakko Löytty sävelsi tuntemattoman sanoihin jo vuonna 1975. Huomasin, että muita levyn veisuja ei kuitenkaan punaisista kirjoista löytynyt ennen 1990-luvun loppua, mutta monet ilmestyivät toisissa laulukirjoissa tai levyillä muiden esittämänä jo paljon aikaisemmin.

Soitto alkaa mukavasti vetävällä On meillä unelma –laululla, joka on peräisin Löytyn säveltämästä Wähäväkisten juhlaveisuusta samoin kuin selvää hittiainesta omaava Kallis hunajan pisara. Kummankin esitti alun perin Kuusankosken kirkon nuorisokuoro täysin erilaisena sovituksena vuonna 1999. Aika monessa laulussa Löytty laulaa hillitysti, melkein hyräilemällä. Semmoisia ovat Panen käden suulleni, Kirjoitettu sydämiin ja Lahjalaulu, jonka ensimmäisen levytetyn version esittivät Tapiolan seurakunnan nuoret vuonna 1992. Jaakon versiossa instrumentit soivat surumielisen kauniisti. Huomattavaa muutenkin on, että soittajat käyttävät levyllä paljon akustisia instrumentteja kuten tuuba, harmooni ja kellot. Tosin Jarkka Rissasen ja Jaakko Löytyn sähkökitara sekä Mika Nuorvan sähköurut kuuluvat toisinaan. Erikoisimmat soittimet lienevät balafoni, tabala, tähtisumu, avaruuspöly ja moottoripyörä.

Levyn tuotti Mika Nuorva yhdessä Jaakko Löytyn kanssa. He myös esittävät yhdessä yhden laulun, mielenkiintoisesti sovitetun Oinaansarvet. Laulu Sillä sinun on valtakunta taitaa levyn lauluista olla ainoa, jonka Löytty on itse levyttänyt aikaisemmin, nimittäin vuonna 1986 Versova puu –levylle muiden laulajien kanssa. Kaija Pispan sanat puhuvat edelleen tuoreesti rauhasta, veljeydestä ja siunauksesta. Myös oikeudenmukaisuuden ja solidaarisuuden teema pilkahtelee tuttuun tapaan useissa lauluissa. Levyllä on vain yksi blues toisin kuin kuin muilla viime vuosina ilmestyneillä levyillä. Kyseessä on Löyttyn pappan blues, murteella esitetty itseironinen, hauska ja svengaava tarina vanhasta soittajasta, joka on tietenkin itse Jaakko.

En anna pisteitä, mutta totean, että pidin levystä.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home