perjantaina, heinäkuuta 06, 2007

Siegfried Fietz ja Dietrich Bonhoeffer (levyarvostelu)

Siegfried Fietz
Von guten Mächten wunderbar geborgen
ABAKUS 90011, LP, 1977 (saatavana nykyisin CD-muodossa: ABAKUS CD 91-011)
http://www.abakus-musik.de/



Siegfried Fietz on saksalaisen gospelmusiikin merkittävin lauluntekijä, joskaan ei ensimmäinen. Teini-ikäisenä nuorukaisena hän ryhtyi esittämään 1960-luvun alkupuolella populaarimusiikkiin perustuvalla esitystavallaan perinteisiä lauluja. Fietz pääsi äänittämään singlelevyjä vuonna 1966 ja ensimmäinen saksalainen gospel-LP, Fietz-Team –yhtyeen ”Countdown zur neuen Welt”, ilmestyi vuonna 1969. Hän sai vastaansa evankelikaalisen kirkon konservatiivisen mielipiteen, mutta nuorison kiinnostus oli suuri. Myöhemmällä urallaan hän levytti mm. monia pop- ja viihdemusiikin raja-alueella soivia kokonaisteoksia kuten Pietari-, Paavali-, Johannes- ja Daavid-oratoriot sekä kantaatin ”Also hat Gott die Welt geliebt”. Suomessa Fietz ei ole saanut juurikaan huomiota, ehkä kielimuurin tähden. Edelleen konsertoivan taiteilijan tuotanto on huomattavan laaja ja hänen musikaalinen lahjakkuutensa eittämätön. Esiteltävänä oleva levy ”Von guten Mächten wunderbar geborgen” muodostaa teemallisen kokonaisuuden, jonka yhdistävät seuraavaksi esiteltävän kirjoittajan tekstit.

Saksalainen evankelis-luterilainen pastori Dietrich Bonhoeffer oli kansallissosialisteja vastustavan Tunnustuskirkon perustajajäsen ja vastarintataistelija. Hän on tullut tunnetuksi teologipiirien ulkopuolella lähinnä osallisuudestaan Hitlerin vastaiseen salaliittoon ja siitä seuranneeseen keskitysleirivankeuteen ja marttyyrikuolemaan vähän ennen tämän itsemurhaa keväällä 1945. Hänen teoksiaan on suomennettu runsaasti, mm. ”Kirjeitä vankilasta” (Kirjapaja 2005).

Esiteltävän levyn avaa kaunis ja hengellisesti valoisa nimikappale, jonka Siegfried Fietz on tehnyt Dietrich Bonhoefferin runoon Von guten Mächten treu und still umgeben (sanat, melodia/lähde: Frank Petersohn). Fietz sävelsi sen jo vuonna 1970 LP-levylle ”Jerusalem zwischen Hoffnung und Vollendung”, mutta ilmeisesti hän halusi laajentaa Bonhoeffer-teemansa kokonaiseksi albumiksi. Runo on sävelletty viitisenkymmentä kertaa. Fietzin versio sopisi vaikka hiljaisuuden lauluksi, mutta tietääkseni sitä ei ole levytetty suomeksi. Laulu on yksi Fietzin rakastetuimmista sävelmistä Saksassa. Anna-Maija Raittilan hiukan lyhentämä versio runosta on virsikirjan virsi 600, Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan, jossa sävelmänä käytetään Erkki Melartinin koraalia.

Levyllä avauskappaletta seuraa viisi muuta melodista laulua ja yksi pitkähkö teos, joka myös päättää levyn. Sanoitukset ovat Bonhoefferin suorasanaista tekstiä, jonka Fietz on varsin taitavasti sovittanut sävelmiin. Taiteilija hyräilee, laulaa, lausuu, laulahtelee. Hän on tottunut säveltämään ja esittämään loppusoinnutonta lyriikkaa, koska hänen vakiosanoittajansa Johannes Jourdan tuottaa lähinnä sellaista. Toisinaan kaipaisi laulajan pehmeä-äänisiin esityksiin hiukan enemmän särmää.

Ensimmäistä kertaa gospelin kuuntelu-urallani saatoin ottaa käteeni teologisen kirjan - Bonhoefferin koottujen teosten alkukielisen laitoksen, osa 2, s. 547 - ja sieltä suoraan seurata, kuinka Fietz esittää mietteliäästi kappaleen Das erste was die Schrift über die Freude sagt sanoja! Kappaleen taustalla soi Johann Crügerin koraalisävelmä Jesu, meine Freude, joka tunnetaan mm. virrestä 303, Jeesus, aarteheni.

Levyn päätöskappale on lähes 17-minuuttinen kokonaisteos Nächtliche Stimmen, jossa Fietz lukee Bonhoefferin ahdistuneita ajatuksia omasta tilastaan Tegelin tutkintavankeudessa Berliinissä kesällä 1944. Bonhoeffer tilittää syyllisyyttään siitä, että hän on rikkonut Jeesuksen käskyä vastaan (liittymällä tyrannin murhaamiseen tähdänneeseen suunnitelmaan), ja uskoo saavansa siitä oikeudenmukaisen tuomion Jeesuksen sanan mukaan: "Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu".

Levyllä on laulu Mooseksen kuolema -runosta. Sen loppu sopii Bonhoefferin itsensä muistolauseeksi (käännös: Kai Selinheimo ja Erkki Niinivaara):

Sinä, joka rankaiset synnin ja annat sen
mielelläsi anteeksi,
Jumala, tätä kansaa olen rakastanut.
Että olen kantanut sen häpeää ja taakkoja
ja nähnyt sen pelastuksen - se riittää.
Pysähdy, tartu minuun! Sauvani vaipuu,
uskollinen Jumala, valmista minulle hautani.

"Von guten Mächten" -levy on hyvin tuotettu ja äänitetty. Fietzillä on ollut apuna alan ammattilaisia. Laadun huomaa edelleen, 30 vuotta levyn ensijulkaisun jälkeen. Fietzin sävelmät kestävät monta kuuntelukertaa ja Bonhoefferin tekstit antavat ajattelemisen aihetta pitkäksi aikaa.

Muita aihetta sivuavia lähteitä

Siegfried Fietz (Wikipedia)

Siegfried Fietz Künstlerseite (CCM-Rezis)

Dietrich Bonhoeffer (Wikipedia)

Kuvaus Dietrich Bonhoefferista (Yleisradio)

Pappi ja vastarintamies (Yleisradio, Elävä arkisto)

2 Comments:

Anonymous Gy said...

Siegfried Fietz esittää laulun "Von guten Mächten treu und still umgeben" videolla https://www.youtube.com/watch?v=aN7dGz6NH5M .

Kuuntelemisen arvoinen on myös laulu "Gottes guter Segen", joka toivottavasti vielä suomennetaankin. Fietz opettaa kirkkokansalle tätä laulua videolla https://www.youtube.com/watch?v=GvA5dqP9J5Y&spfreload=5 . Yksinkertainen melodia, oivaltavat sanat: Jumalan siunaus olkoon kanssanne/edessänne/yllänne/ympärillänne/sisällänne.

10:08 ip.  
Anonymous Gy said...

Muutama vuosi sitten poikkesin matkallani Etelä-Saksassa erään seurakuntatalon ja kirkon liepeille katsomaan, mitä siellä oikein oli tekeillä. Menossa oli hengellinen tapahtuma, jossa oli monenlaista ohjelmaa, toimintaa ja näyttelyä. Kurkistin myös seurakuntasaliin, missä edessä pianon takana heilui joku varttunut, kaljupäinen mies laulamassa lastenlauluja. Panin oven kiinni ja seurasin muuta tarjolla olevaa ohjelmaa. Vasta jälkeenpäin selvisi, kuka se mies oli ollut. Juu, Siegfried Fietzhän se! Täytyy sanoa, että etwaksen verran harmitti. Levyjäkin olisi ollut myynnissä. Jatkossa pidän hoksottimet hereillä.

10:30 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home